Nieuwsbrief april 2022

Geacht bietenlid,

Hier weer een nieuwsbrief van de De Dorstige Biet, de nieuwsbrief wordt alleen per e mail verstuurd en als het goed is wordt per e mail adres 1 nieuwsbrief verzonden. De nieuwsbrief krijgt u elke maand toegezonden en staat ook op onze website. Voor de nieuwe leden is dit natuurlijk nieuw en daarom staan er altijd algemene tips in om een zo zwaar mogelijke voederbiet te telen. We willen natuurlijk ook dat onze nieuwe leden grote en zware bieten telen.

Bij deze: welkom aan al onze nieuwe leden van de Dorstige Biet.

Wat een weer hebben we gehad de laatste tijd. Was het eerst lekker zonnig en warm eind maart en dacht u misschien ik kan alvast wel mijn bieten buiten zaaien of overplanten. Toen begon april met weer koud en erg nat in de eerste anderhalve week. Na het weekend nog een koude nacht en dan wordt het beter en dus u kunt aan de slag. Het is nu wel de tijd om te zaaien in de volle grond en volg daarvoor de instructies op het zakje. Heeft u de bieten opgekweekt in een pot dan kunt u ze ook gaan overplanten naar buiten maar kijk wel even of de biet groot genoeg is of beter gezegd goed zijn geworteld. Dat wil zeggen: kijk even je onder aan de pot ook wortels ziet. Want als de bietenplant goed is geworteld dan kunt u hem makkelijk uit de pot halen en over planten. Een andere optie is om de pot stuk te maken en zo de biet over te planten zodat de kluit niet gaan afbrokkelen en het een geheel blijft. Als u de biet heeft overgeplant even aandrukken en voldoende water geven en dan is het even wachten tot ze aanslaan en dan beginnen ze weer te groeien. Dit is altijd weer een belangrijk moment, als de bieten te lang stilstaan dan bestaat de kans dat ze gaan schieten en dat wilt u natuurlijk niet.

Let wel op bij aanhoudende droogte genoeg water geven maar dat geldt ook voor degene die ter plaatse zaaien, hou de bovenlaag vochtig maar natuurlijk niet te nat.

En dan nog even ter info, vooral voor de nieuwe leden. Heeft u de bieten op een andere plek staan dan u huisadres en heeft u dat nog niet doorgegeven? Of teelt u de biet in een pot en heeft u dat nog niet doorgegeven?
Graag even een berichtje naar : adrie-marina@hetnet.nl

Heeft u zich nog niet ingeschreven als lid van de Dorstige Biet in 2022? Bij deze de herinnering dat u tot 1 mei kan inschrijven en zaad halen bij een van de bestuursleden of verkooppunten. (zie de website)
In de nieuwsbrief van mei zullen we het aantal leden bekend maken.

Tot slot: veel succes met de teelt, en dan nog de spreuk:

Het wordt nu tijd om over te planten of te zaaien van de bieten
Hopelijk blijft het nu wat warmer en gaan ze straks niet schieten.