Wedstrijdreglement

 

 1. Het teeltgebied is de kop van Noord-Holland van Den Helder tot de lijn Bergen,Alkmaar Hoorn. ( bij twijfel, neem contact op met een van de bestuursleden)
 2. Jeugdleden mogen op de rooidag nog geen 16 jaar zijn.
 3. Om het bietenzaad te laten ontkiemen en vervolgens te laten groeien mogen naar eigen inzicht alle mogelijke experimenten worden toegepast.
 4. Het zaaien mag op meerdere plaatsen maar bij controle, halverwege de zomer, moet de teler 1 perceel aanwijzen. Als er meerdere bietentelers(sters) op één perceel staan moet er een duidelijk afscheiding zijn tussen de telers.
 5. Voor de potbieten geldt dat de pot maximaal 60x60x60 cm mag zijn (buitenmaats). De pot moet verplaatsbaar zijn en op een verharde ondergrond staan of los van de grond.
 6. Tijdens de zomercontrole moet duidelijk zijn waar de biet staat.
 7. De bieten worden gerooid op een door het bestuur bepaalde datum. U krijgt 2 weken voor de rooidag bericht hoe laat de rooiploeg bij u langs komt.
 8. Een rooiploeg bestaat uit een jurylid en 2 werkcommissieleden en alleen in het bijzijn van deze personen mogen de bieten worden gerooid.
 9. De rooiploeg verwijderd het blad en neemt de zwaarste biet mee. (gewogen met een evenaar). Het is niet toegestaan om zelf de biet te wegen.
 10. De teler is verplicht om vervolgens zelf met water en een borstel de biet schoon te maken.
 11. De zwaarste biet wordt meegenomen door de rooiploeg in een zak voorzien van een label met nummer aan de zak en een label met nummer en naam in de zak. Vervolgens worden de bieten aan het eind van de dag centraal gewogen in Kolhorn.