Nieuwsbrief juli/augustus 2020

Geacht bietenlid,

Hier weer een nieuwsbrief van de Dorstige Biet, door de drukte iets later dan u gewend bent en daarom combineren we het met de maand augustus.
Tot nu toe hebben de bieten ideale omstandigheden gehad, niet te warm en regelmatig wat water. Alleen de laatste dag van juli was het extreem warm maar nu is het al weer beter. Er wordt hier en daar al aan recordbieten gedacht maar dat is wel voorbarig want we hebben nog een tijdje te gaan en op lange termijn geven ze toch weer warmer weer op dus blijf alert en hou ze dan goed vochtig, want we kunnen het niet genoeg zeggen: het blijft de Dorstige Biet. Misschien maandag nog wat wisselvallig weer dus een handje kunstmest erbij en de natuur doet de rest. Voor de potbieten telers is dat natuurlijk makkelijker met de warmte, die kunnen hun biet verplaatsen naar de schaduw.

Een aandachtspuntje blijft natuurlijk altijd de vijanden van de biet. Slakken, luizen, mollen die onder de bieten doorkruipen en kijk of het ongedierte niet aan u biet begint te knagen. Denk dan vooral aan muizen en ratten. Dus hebt u een kat of hond? Laat ze regelmatig bij u bieten lopen en misschien vangen ze wel wat.

Misschien is er al een rooiploeg bij u langs geweest om te kijken waar u biet staat. Zijn ze nog niet geweest? Dan kunt zeer binnenkort een bezoek van de rooiploeg verwachten. Dat kan ook nog in de maand augustus of begin september.
Als er foto’s binnen komen van de rooiploegen zullen we die zo snel mogelijk op de website en FB zetten. Zo kunt u kijken hoe het er bij een ander uitziet.

We zitten nu toch wel in een bijzondere tijd met de coronacrisis. Misschien blijft u wel thuis en gaat u niet op vakantie, dan heeft u wel meer tijd en aandacht voor de bieten. Als u wel op vakantie gaat vraag dan aan iemand om u bietenperceel bij te houden. Want bieten hebben geen vakantie, die groeien 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

Het bestuur zit ook met de coronacrisis in haar maag want hoe gaat het straks verder. Kunnen we het Bietenbal nog wel organiseren en in welke vorm. We wachten de ontwikkelingen af en kijken naar de maatregelen van 1 september. Daarna vergaderen we en kijken we hoe we het gaan doen. Een onzekere tijd maar we hebben er mee te maken, ook de Dorstige Biet.

Tot slot:
Nog 3 maanden te gaan tot de rooidag,
Blijf u bieten goed verzorgen dan staat u daar misschien wel met een lach.