Nieuwsbrief juni 2020

Geacht bietenlid,

Door de coronaperikelen hebben we de rooiploegenvergadering van juni niet door laten gaan. Alle rooiploegen hebben de lijsten toegestuurd gekregen met instructies voor de zomercontrole. We hebben het advies gegeven om de coronamaatregelen in acht te nemen. Ook is er geadviseerd om niet te vroeg de zomercontrole te doen, wie weet (en hopelijk) worden de regels later wel wat soepeler. Dus het kan best zijn dat de rooiploeg pas in augustus of begin september bij u langs komt maar ze komen zeker. Let wel op de maat van de potten voor de potcompetitie, de pot mag niet groter zijn dat 60x60x60 cm (buitenmaats), op een verharde ondergrond staan en verplaatsbaar zijn. Als de pot groter is wordt het als een gewone biet beoordeeld en doet deze niet mee voor de potcompetitie. Hebt u uw biet op een andere teeltlocatie staan dan het opgegeven huisadres of teelt u een potbiet en heeft dat nog niet doorgegeven bij de inschrijving? U kunt dat doorgeven aan de rooiploeg.

We zijn in de maand juni en de bieten groeien hier en daar al best, er wordt hier en daar al aan een recordbiet gedacht. Het was de afgelopen week wel erg groeizaam weer en als u voor de regen een beetje kunstmest erbij heeft gegooid moet u het resultaat zeker kunnen zien. Zorg nu ook dat de bieten niet te dicht bij elkaar staan. Als u ter plaatse heeft gezaaid is het wel tijd om de bieten flink uit te dunnen. Hoe meer ruimte een biet krijgt, hoe groter hij kan groeien. En we blijven het herhalen, zorg dat u bietenperceel vrij van onkruid blijft, want onkruid trekt ook voeding uit de bodem en dat kan u biet juist goed gebruiken. Ook een aandachtspuntje is natuurlijk de zon. De komende week voorspellen ze weer warm weer en als het erg warm wordt dat vinden de bieten niet zo lekker. Vooral met de potbieten kan de schaduw worden opgezocht. Een gratis tip die hier en daar al gebruikt wordt: een parasolletje boven u biet. En vergeet niet om water te geven met de warmte de komende tijd, het is niet voor niets de Dorstige Biet. En blijf bemesten hoe meer des te groter de biet.

Met warm en soms ook vochtig weer kunt u last krijgen van luizen en slakken etc. wilt u ze op een milieuvriendelijk manier bestrijden kijk dan eens op het internet er zijn genoeg milieuvriendelijke manieren om ze te bestrijden.

Veel succes allemaal en tot slot:
Als je van zomer genoeg aandacht blijft geven aan je bieten,
zal je van het resultaat verschieten.