Geacht bietenlid,
Hier de 2e nieuwsbrief van de Dorstige Biet in 2020. De inschrijving is gesloten en de leden zijn ingevoerd. Het aantal leden is nu 309 een daling van 10 leden t.o.v. van vorig jaar. Misschien wel door de coronacrisis, wie zal het zeggen. Zoals alle jaren hebben we ook nu weer nieuwe leden en die heten we van harte welkom bij de club. We zullen u wat tips geven om een zo zwaar mogelijke voederbiet te telen en ook bestaande leden kunnen ook weer voordeel halen uit de tips.
Als eerste vragen we u? Hebt u uw biet op een andere teeltlocatie staan dan het opgegeven huisadres of teelt u een potbiet en heeft dat nog niet doorgegeven bij de inschrijving? Wilt u dit dan doorgeven aan de secretaris per mail: adrie-marina@hetnet.nl
We hebben met het bestuur deze week vergaderd en door de coronacris hebben we de 1e rooiploegenvergadering geannuleerd en die doen we via de e mail. We gaan de rooiploegen natuurlijk wel adviseren om de coranamaatregelen in acht te nemen en goed in de gaten te houden. Het kan dus zo zijn dat de zomercontrole dit jaar iets later is dan u gewend bent.
Het bestuur hoopt dat alles de goede kant op gaat zodat we in november wel het “Bietenbal” kunnen organiseren.
Normaal is in mei de Rabobank de Clubkas Campagne. Deze is echter uitgesteld tot september, zodra we meer er over weten vermelden we dat op FB en in de nieuwsbrief.
We zijn in de maand mei en iedereen heeft zijn bieten natuurlijk gezaaid, of al buiten staan. Moet u nog zaaien? Doe dat dan zo spoedig mogelijk want anders wordt het wel wat laat. Het is nog niet echt heel warm voorjaarsweer maar het is nu wel groeizaam weer met wat ook hogere nachttemperaturen. Rond de ijsheilige hadden we nog nachtvorsten en er zijn al bieten gesignaleerd met vorstschade. Wel is het weer erg droog voor de tijd van het jaar dus blijf om het vochtgehalte denken want het is niet voor niets de Dorstige Biet. En ook het onkruid groeit niet hard met droogte maar houdt u bieten schoon want ook onkruid vraagt voeding en dat kan toch maar beter voor de bieten blijven.
En natuurlijk ook nog weer het aandachtspuntje: hou geiten, kippen, konijnen, schapen, cavia’s, mollen, muizen, slakken (en als u de biet in u tuin heeft staan) u robotgazonmaaier bij de bieten vandaan. Want voor dat u het weet heeft u schade en dat kan u zomaar een aantal kilo’s kosten aan het einde van het seizoen. Wilt u iets doen tegen ongedierte? Doe het dan wel milieuvriendelijk want voor dat je het weet hebben we de Partij van de Dieren op ons dak.
Tot slot: veel succes met de telen van de zwaarste biet, en dan nog de spreuk:
U weet het; een Dorstige Bietenteler maakt altijd veel mee,
Dan is er weer veel wind, nachtvorst, te droog of te nat, hij is zelden tevree.