Nieuwsbrief juni 2024

Geacht bietenlid,

Niets is zo veranderlijker dan het weer luidt het spreekwoord en dat is ook dit jaar weer van toepassing. Vorig jaar was het heel warm en gortdroog deze tijd en nu; nat, nat nat. En natuurlijk te koel voor de tijd van het jaar. Voordeel voor de Dorstige bietentelers is natuurlijk wel dat u geen water hoeft te geven, af en toe een beetje kunstmest erbij en de bieten groeien vanzelf. De bieten groeien hier en daar al goed want een biet heeft een hekel aan heel warm weer en nu met het iets te koele weer voelen ze zich toch beter thuis, al mag er wel een paar graadjes bij.
Er is hier en daar in het teeltgebied flink wat water gevallen en ook onweersbuien met hagel hebben hier en daar flink wat schade veroorzaakt bij menig bietenlid. Maar we zijn pas half juni en er is nog een lange weg te gaan maar een achterstand haal je niet zomaar weer in. Sterkte en succes voor de leden met water en hagelschade.

Als u ter plaatse heeft gezaaid is het wel tijd om de bieten flink uit te dunnen. Hoe meer ruimte een biet krijgt, hoe groter hij kan groeien. En we blijven het herhalen, zorg dat u bietenperceel vrij van onkruid blijft, want onkruid trekt ook voeding uit de bodem en dat kan u biet juist goed gebruiken. En houd u de bieten goed in de gaten want met dit vochtige weer kunt u gauw last krijgen van slakken. We denken natuurlijk aan het milieu, dus wilt u ze op een milieuvriendelijk manier bestrijden kijk dan eens op het internet er zijn genoeg milieuvriendelijke manieren om ze te bestrijden.

Op 12 juni was de eerste vergadering met de rooiploegen. Omdat we ruim 100 leden meer hebben dan vorig jaar hebben we er 2 rooiploegen bijgemaakt. Ook moest er hier en daar wat worden geschoven maar het is allemaal gelukt dankzij de medewerking van al onze trouwe vrijwilligers. De rooiploegen hebben hierna de definitieve verdeling ontvangen. Dus kunt u straks zo maar eens bezoek krijgen van uw rooiploeg om te kijken waar de bieten staan. Maar het kan ook best zijn dat de rooiploeg pas in juli, augustus of begin september bij u langskomt maar ze komen zeker. En het kan zomaar zijn dat er bij u een andere rooiploeg langskomt dan andere jaren maar dat komt dus door een andere verdeling.
Let wel op de maat van de potten voor de potcompetitie, de pot mag niet groter zijn dat 60x60x60 cm (buitenmaats), op een verharde ondergrond staan en verplaatsbaar zijn. Als de pot groter is wordt het als een gewone biet beoordeeld en doet deze niet mee voor de potcompetitie.

Mocht u niet thuis zijn met de zomercontrole dan zal de rooiploeg een briefje in de bus gooien dat ze
bij u zijn langs geweest.

Hebt u uw biet op een andere teeltlocatie staan dan het opgegeven huisadres of teelt u een potbiet en
heeft dat nog niet doorgegeven bij de inschrijving? U kunt dat doorgeven aan de rooiploeg.

En tot slot:
Het is eigenlijk te koud voor de tijd van het jaar en vaak is “het regent dat het giet”,
u hoeft dus geen water te geven maar vergeet het handje kunstmest niet.