Nieuwsbrief mei 2024

Geacht bietenlid,

Hier de eerste nieuwsbrief van De Dorstige Biet, die dit jaar maar liefst 50 jaar bestaat. Hierin staat wat algemene informatie en we zullen jullie wat tips geven om een zo zwaar mogelijke voederbiet te telen. Een service aan onze nieuwe leden maar ook bestaande leden kunnen voordeel halen uit de tips.
De inschrijving is gesloten en de leden zijn ingevoerd. Het aantal leden, inclusief ereleden, donateurs en sponsors, is maar liefst 514 en dat zijn er 103 meer dan vorig jaar. Een spectaculaire stijging kunnen we dit wel noemen. Of het nu komt door de media-aandacht die we vaak krijgen of komt het door de mooie muts die we dit jaar geven i.v.m. het 50-jarig bestaan? We weten het niet maar één ding is zeker: de Dorstige Biet is ook in haar 50 e jaar nog steeds een unieke club die toch een bepaalde aantrekkingskracht heeft. En die door heel veel vrijwilligers wordt gedragen.

Bij deze willen we weer iedereen hartelijk bedanken die heeft geholpen met het verkopen van het bietenzaad.

We hebben dus heel veel nieuwe leden en we heten al onze nieuwe leden van harte welkom bij de club. Via een nieuwsbrief houden we jullie dus maandelijks op de hoogte.
Als eerste vragen we u? Hebt u uw biet op een andere locatie staan dan het opgegeven huisadres of teelt u een potbiet en heeft dat nog niet doorgegeven bij de inschrijving? Wilt u dit dan doorgeven aan de secretaris per mail: adrie-marina@hetnet.nl Graag u naam en woonplaats erbij vermelden. Dit is wel belangrijk want we willen zorgen dat de administratie goed is voor de rooidag zodat er geen fouten zijn met wegen en de uitslag. Let wel op als u een potbiet heeft mag de pot niet groter zijn dan 60x60x60 cm (buitenmaats) en moet verplaatsbaar wezen en op een harde ondergrond staan.
Voor alle duidelijkheid: Je kan meedoen met een potbiet of een biet in de volle grond, helaas is beide niet toegestaan.

Waarschijnlijk heeft iedereen zijn bieten al gezaaid, of overgeplant naar buiten. Moet u nog zaaien? Doe dat dan zo spoedig mogelijk want anders wordt het wel wat laat. Over laat gesproken, het leek een vroeg voorjaar te worden maar we hadden toch nog een paar weken met te koud en te nat weer en zelfs nog nachtvorst. Nu zijn de berichten van wat droger weer en schijnt het wat warmer te worden. Maar er is niets zo veranderlijker dan het weer dus we zullen het zien.

Dan wat tips en aandachtspuntjes, vooral voor de nieuwe leden maar ze zijn voor iedereen wat elk jaar gebeurt er weer wat: hou koeien, geiten, kippen, konijnen, schapen, cavia’s, mollen, muizen, slakken (en als u de biet in u tuin heeft staan) u robotgazonmaaier bij de bieten vandaan. Want voordat u het weet heeft u schade en dat kan u zomaar een aantal kilo’s kosten aan het einde van het seizoen. Wilt u iets doen tegen ongedierte? Doe het dan wel milieuvriendelijk want voor dat je het weet hebben we de Partij van de Dieren op ons dak. En ook het onkruid is een vijand van de biet, ook onkruid vraagt voeding en dat kan toch maar beter voor de bieten blijven. En dun u bieten wat uit. Soms zien de rooiploegen nog bietenveldjes waar de bieten vechten om een plaatsje.
Geef ze de ruimte, zeker 50 cm maar veel beter is 75 cm afstand tussen de bieten. Verder regelmatig een beetje kunstmest en natuurlijk water als het te droog wordt. U zult dan opkijken hoe snel u biet groeit.

Het bestuur gaat binnenkort kijken voor de verdeling voor de roeiploegen. Maar hier hebben we dus een luxeprobleem, want er moet zeker 1 rooiploeg bijkomen want met de huidige rooiploegen redden we het niet. En misschien moeten we wel wat schuiven met de rooiploegen. Dus voor de rooiploegen: misschien worden jullie gebeld met een vraag over jullie rayon waar je rooit.
Voor de rooiploegleden: de 1 e rooiploegenvergadering is op woensdag 12 juni.
Na de rooiploegenvergadering zal bij u een van de rooiploegen langs komen voor de zomercontrole. Kijken of u een biet heeft gezaaid en waar hij staat. Ze kunnen langskomen eind juni of juli, augustus of begin september.

Tot slot: heel veel succes met het telen van de zwaarste biet, en dan nog de spreuk:
Dit jaar alweer 50 jaar de Dorstige Biet,
een unieke club waar jong en oud van geniet.