Nieuwsbrief oktober 2024

Geacht bietenlid,

Nog 4 weken te gaan tot de rooidag dus er kunnen gerust nog een aantal kilo’s bijgroeien want het gaat tenslotte om de zwaarste biet en niet om de grootste. We hebben weer een hele wisselvallig maand achter de rug met meer zonuren dan normaal maar voor aan het einde
kletsnat. Zoals al eens eerder gezegd het zijn dorstige bieten maar op zijn West-Fries gezegd; ‘het ken ook te bar’. De laatste dagen is het weer wat beter maar nu zijn de nachten weer wat kouder, er is ook altijd wat. De berichten zijn van de week weer wat warmer maar
ook voorspellen ze weer meer regen eind van de week en waarschijnlijk meer wind. Dus hou het in de gaten en bescherm uw bieten bij een eventuele storm, want het zou vervelend zijn als uw grote/zware biet zal omwaaien. En gooi er voor de regen nog maar een beetje kunstmest bij want: baat het niet dan schaadt het niet. Zo kan je van alles proberen om je bieten zo zwaar mogelijk te krijgen er is zelfs alweer een biet gesignaleerd die s ’avonds in het kunstlicht staat. We zijn benieuwd of dit ook nog resultaat geeft. Maar het belangrijkste op dit moment
is hoe is de stand en kleur van het blad:
Is het blad bruin van kleur, dat is niet zo goed voor uw humeur.
Is het blad geel en bruine kleuren, het wordt dan toch echt wel zeuren.
Is het blad nog lekker fris en groen, dan gaat u misschien wel om de prijzen meedoen.

Op zondag 3 november wordt uw biet gerooid.
Over 2 weken krijgt u een mail met de tijd door hoe laat de rooiploeg bij u langskomt om uw biet te rooien. Let op dit is een indicatietijd, de rooiploeg kan gerust een kwartier eerder of later komen, het is maar net hoe vlot het loopt op de rooidag en dat hangt natuurlijk van het weer af. Met mooi droog weer loopt alles vlotter en laten we hopen voor de rooiploegen dat we een droge mooie dag krijgen.
Als u een week voor de rooidag echter nog geen rooitijd heeft gekregen neem dan even contact op via de mail; adrie-marina@hetnet.nl . Misschien is er dan wat misgegaan met het verzenden van de mail maar dan kunnen we u nog op tijd de rooitijd doorgeven.

Als u geen biet heeft staan krijgt u evengoed bericht want de uitnodiging voor het bietenbal zit erbij en als lid wordt u daarvoor natuurlijk wel uitgenodigd.

Voor het bestuur komen er drukke tijden aan met de reguliere vergaderingen, de 2 e rooiploegenvergadering, de rooidag en het bietenbal. En we zijn natuurlijk ook met het jubileumboekje bezig. Maar we hebben natuurlijk een fantastische groep met vrijwilligers die ons allemaal weer gaan helpen om alles weer goed te laten verlopen.

Bietenbal Menig lid kijkt natuurlijk al uit naar het hoogtepunt van het bietenjaar: het Bietenbal op 9 november. Op het Bietenbal hebben we natuurlijk weer een grote verloting en hiervoor proberen we de prijzen zoveel mogelijk gesponsord te krijgen. Nu hebben we alweer toezeggingen van trouwe sponsors maar er kan nog altijd wat bij. Dus als u ook iets wilt sponsoren voor de verloting, even een mail naar: adrie-marina@hetnet.nl . Alvast bedankt.

Nog even een aandachtspuntje: Vorig jaar is het bietenbal wat rumoerig verlopen en dat vindt het bestuur nog steeds erg vervelend. We hopen dit jaar dat het 50e bietenbal een groot succes gaat worden maar daar hebben we wel jullie hulp bij nodig. Hou rekening met
andere mensen in de zaal en wees stil als er op het podium wordt gesproken. Laten we er met zijn allen een mooi bietenbal van maken. Kunnen we op jullie medewerking rekenen?

Tot slot: Op sommige percelen is er een barre concurrentiestrijd,
3 november is de rooidag, de dag van de waarheid,