Nieuwsbrief augustus 2021

Geacht bietenlid,

Hier weer een nieuwsbrief van de Dorstige Biet, door drukte iets later dan u gewend bent en daarom geen is de nieuwsbrief van juli vervallen.
Misschien is er al een rooiploeg bij u langs geweest om te kijken waar u biet staat. Zijn ze nog niet geweest? Dan kunt zeer binnenkort een bezoek van de rooiploeg verwachten. Dat kan ook nog in de maand augustus of begin september.
Als er foto’s binnen komen van de rooiploegen zullen we die zo snel mogelijk op de website en FB zetten. Zo kunt u kijken hoe het er bij een ander uitziet.

Bij deze nog een keer een oproep aan de rooiploegen heeft u foto’s van de zomercontrole,stuur ze dan door naar Lisanne Dekker.

Het is een heel ander jaar als de vorige paar jaren. Toen was het heel warm en droog en moest er veel water gegeven worden, maar nu komt er regelmatig water. Sterker nog het is veel te nat op sommige plaatsen. De bieten kunnen daar ook last van hebben en minder hard gaan groeien. Probeer evengoed op tijd een handje kunstmest bij de bieten te gooien en ze zo aan de praat te houden. Augustus en september kunnen ook nog groeizame maanden zijn en dan kan er zomaar een aantal kilo’s bijgroeien als de bieten nog in goede conditie zijn.
Een aandachtspuntje blijft natuurlijk altijd de vijanden van de biet. Slakken, luizen, mollen die onder de bieten doorkruipen en kijk of het ongedierte niet aan u biet begint te knagen. Denk dan vooral aan muizen en ratten. Dus hebt u een kat of hond? Laat ze regelmatig bij u bieten lopen en misschien vangen ze wel wat.

We zitten nu in de vakantietijd en de vaste lezers van de nieuwsbrief weten het al maar voor de nieuwe leden is het wel een aandachtspuntje. Misschien blijft u wel thuis en gaat u niet op vakantie, dan heeft u wel meer tijd en aandacht voor de bieten. Als u wel op vakantie gaat vraag dan aan iemand om u bietenperceel bij te houden. Want bieten hebben geen vakantie, die groeien 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

Tot slot:
Een tegenvallende zomer, deze kunnen we snel vergeten,
Maar welke bietenteler gaat er het best mee om, over 3 maanden zullen we het weten.