Nieuwsbrief juni 2021

Geacht bietenlid,

Door de coronaperikelen hebben we de rooiploegenvergadering van juni niet door laten gaan. Alle rooiploegen hebben de lijsten toegestuurd gekregen met instructies voor de zomercontrole. Dus de rooiploeg kunt u staks zo maar eens op bezoek krijgen om te kijken waar de bieten staan. Maar het kan ook best zijn dat de rooiploeg pas in augustus of begin september bij u langs komt maar ze komen zeker. Let wel op de maat van de potten voor de potcompetitie, de pot mag niet groter zijn dat 60x60x60 cm (buitenmaats), op een verharde ondergrond staan en verplaatsbaar zijn. Als de pot groter is wordt het als een gewone biet beoordeeld en doet deze niet mee voor de potcompetitie.
Hebt u uw biet op een andere teeltlocatie staan dan het opgegeven huisadres of teelt u een potbiet en heeft dat nog niet doorgegeven bij de inschrijving? U kunt dat doorgeven aan de rooiploeg.

Wat een water afgelopen weekend en dan ook nog de hagel / ijsblokjes die vrijdagavond naar beneden kwamen. Er is al schade gemeld, het bietenblad is erg beschadigd door de hagel en ijs. We hopen dat het bij u meevalt maar het is ook erg verschillend met de neerslag totalen. Het zal hier en daar ook erg nat zijn en de grond dichtgeslagen. Wacht even tot het wat begint op te drogen en maak dan de grond weer los zodat de grond weer wat open wordt. Vergeet straks ook niet weer om wat kunstmest bij te strooien want er zal nu wel genoeg uitgespoeld zijn.
Zorg nu ook dat de bieten niet te dicht bij elkaar staan. Als u ter plaatse heeft gezaaid is het wel tijd om de bieten flink uit te dunnen. Hoe meer ruimte een biet krijgt, hoe groter hij kan groeien. En we blijven het herhalen, zorg dat u bietenperceel vrij van onkruid blijft, want onkruid trekt ook voeding uit de bodem en dat kan u biet juist goed gebruiken. Ook een aandachtspuntje is natuurlijk de zon. Vooral met de potbieten kan de schaduw worden opgezocht. Een gratis tip die hier en daar al gebruikt wordt: een parasolletje boven uw biet.

Met warm en soms ook vochtig weer kunt u last krijgen van luizen en slakken etc. wilt u ze op een milieuvriendelijk manier bestrijden kijk dan eens op het internet er zijn genoeg milieuvriendelijke manieren om ze te bestrijden.

Veel succes allemaal en tot slot:
We zijn dan wel van de Dorstige Biet,
Maar zoveel water hoeft nu ook weer niet.