Nieuwsbrief mei 2021

Geacht bietenlid,

Hier de 2e nieuwsbrief van De Dorstige Biet in 2021. De inschrijving is gesloten en de leden zijn ingevoerd. Het aantal leden, inclusief ereleden en sponsors, is nu 356 een flinke stijging t.o.v. van vorig jaar. Er zou nog een kleine wijziging kunnen plaatsvinden maar dat gaat maar om 1 of 2 leden. Vorig jaar dachten we dat de kleine daling toen te wijten was aan de coronacrisis maar misschien komt nu de stijging nu ook wel door de coronacrisis, wie zal het zeggen. We hebben vorig jaar natuurlijk weer veel media-aandacht gekregen, en ook met de Drive Thru zaadstraat, en misschien daardoor wel veel nieuwe leden gekregen. We heten al onze nieuwe van harte welkom bij de club. We zullen jullie wat tips geven om een zo zwaar mogelijke voederbiet te telen en ook bestaande leden kunnen ook weer voordeel halen uit de tips.

Bij deze willen we iedereen bedanken die heeft geholpen met het verkopen van het bietenzaad.

Als eerste vragen we u? Hebt u uw biet op een andere locatie staan dan het opgegeven huisadres of teelt u een potbiet en heeft dat nog niet doorgegeven bij de inschrijving?
Wilt u dit dan doorgeven aan de secretaris per mail: adrie-marina@hetnet.nl

We zijn in de maand mei maar van het weer worden we nog niet blij. Waarschijnlijk heeft iedereen zijn bieten al gezaaid, of al buiten staan. Moet u nog zaaien? Doe dat dan zo spoedig mogelijk want anders wordt het wel wat laat. Maar wat een verschil met vorig jaar toen was het voorjaar erg vroeg en kon er al volop gewerkt worden op de tuin. Voor degene die de bieten al vroeg buiten hebben gezaaid of overgepot naar buiten hopen we dat ze geen schieters krijgen. Dat kan namelijk makkelijk als de bieten een tijdje stilstaan en dan weer beginnen te groeien. Als er veel schieters komen dit jaar dan komen we er in een andere nieuwsbrief op terug. Maar gelukkig gaat de temperatuur wat omhoog en krijgen we volgende week normale temperaturen voor de maand mei. Dan kan het eindelijk wat beginnen met groeien. We zijn dan wel wat op achter bij vorig jaar maar dat zegt nog niets voor de rest van het groeiseizoen. Als dat normaal verloopt kunnen er evengoed nog hele zware bieten worden geteeld.

Dan weer wat tips en aandachtspuntjes, vooral voor de nieuwe leden maar ze zijn voor iedereen wat elk jaar gebeurt er weer wat: hou koeien, geiten, kippen, konijnen, schapen, cavia’s, mollen, muizen, slakken (en als u de biet in u tuin heeft staan) u robotgazonmaaier bij de bieten vandaan. Want voordat u het weet heeft u schade en dat kan u zomaar een aantal kilo’s kosten aan het einde van het seizoen. Wilt u iets doen tegen ongedierte? Doe het dan wel milieuvriendelijk want voor dat je het weet hebben we de Partij van de Dieren op ons dak.

En ook het onkruid is een vijand van de biet, ook onkruid vraagt voeding en dat kan toch maar beter voor de bieten blijven. En dun u bieten wat uit. Soms zien de rooiploegen nog bietenveldjes waar de bieten vechten om een plaatsje. Geef ze de ruimte, zeker 50 cm maar veel beter is 75 cm afstand tussen de bieten. Verder regelmatig een beetje kunstmest en natuurlijk water als het te droog wordt. U zult dan opkijken hoe snel u biet groeit.

Is het u al opgevallen dat we het logo van de Dorstige Biet hebben aangepast? Het is hetzelfde oude logo maar nu met mooie heldere kleuren. Half mei heeft het bestuur een vergadering gepland waarin we zullen bespreken hoe we het met de 1e rooiploegenvergadering gaan doen. Na de rooiploegenvergadering krijgen alle rooiploegen hun wijken en dan komen ze van de zomer een keer langs om te kijken waar u biet staat.
Het bestuur hoopt dat alles de goede kant op gaat met het coronavirus zodat we in november wel het “Bietenbal”
kunnen organiseren.

Tot slot: heel veel succes met het telen van de zwaarste biet, en dan nog de spreuk:
Het is een laat voorjaar, erg groeien doet het nog niet.
Maar één ding is zeker er is straks weer iemand met een hele zware voederbiet.