Geacht bietenlid,
Hier de nieuwsbrief van augustus met natuurlijk tips voor de bieten bij dit warme weer. Op de vorige nieuwsbrief stond per abuis augustus maar dat moest natuurlijk juli zijn.
We hebben goed nieuws want we hebben er een bestuurslid bij. Niels Bleeker uit Sint Maarten had zich een tijdje geleden al aangemeld en de voorzitter en secretaris hebben laatst een gesprek met Niels gehad en hij was gelijk enthousiast. Niels gaat eerst kijken hoe alles loopt maar zal ook zeker met ideeën komen zijn handen uit de mouwen steken. Bij deze: Niels welkom in het bestuur van de Dorstige Biet.
Wat een warmte en het is ook nog eens heel droog. Hopelijk hebben u bieten nog niet te veel last gehad van de warmte maar ze zullen het wel zwaar hebben. Blijf ze goed nathouden en dan vooral s’avonds of s’morgens vroeg goed water geven zodat ze de dag goed door kunnen komen. Zoals wel eens eerder gezegd een schaduw creëren over de bieten is geen overbodige luxe. Met potbieten is dat natuurlijk wel makkelijker, die kun je misschien wel rijden naar een schaduwplek. Maar op de volle grond is dat lastig en dat wordt er weer een beroep gedaan op de vindingrijkheid van de bietenteler.
Bent u op vakantie als u dit leest? Dan hoop ik dat u iemand die geregeld heeft die u bieten verzorgd tijdens de vakantie. Anders kunt u wel eens van een koude kermis thuiskomen. Heeft u nog niemand geregeld? Dan kunt u misschien nog iemand bellen die u bieten kan watergeven. Helaas voor u maar we hebben nog geen ABVDB (Algemene bond voor Dorstige Bieten). Dus u zult zelf toch hulptroepen moeten inschakelen.
De weersvoorspellingen zijn dat het weer wat koeler wordt na het weekend met (hopelijk) weer eens wat neerslag. Dan kunnen ze weer ever lekker opfrissen. Het is nu vooral in leven houden zodat ze straks weer lekker kunnen doorgroeien want we hebben nog een kleine 3 maanden tot de rooidag.
En het blijft een aandachtspuntje de vijanden van de biet. Slakken, luizen, mollen die onder de bieten doorkruipen en kijk of het ongedierte niet aan u biet begint te knagen. Denk dan vooral aan muizen en ratten. Dus hebt u een kat of hond? Laat ze regelmatig bij u bieten lopen en misschien vangen ze wel wat.
Misschien is u rooiploeg al langs geweest en anders komen ze nog. Misschien kunt u daar ook nog wel een paar tips lospeuteren wat het zijn allemaal zeer ervaren personen.
Tot slot:
Vergeet niet met de warmte om u bieten goed en veel te sproeien,
des te harder gaan ze straks weer groeien.