Nieuwsbrief augustus 2023

Geacht bietenlid,

Hier de nieuwsbrief van augustus met natuurlijk weer een paar tips. Het is wel weer een heel bijzonder jaar voor de Dorstige Bietentelers. Na de droge juni, de zomerstorm in juli en nu dan, een tot nu toe, een natte augustus. Voordeel is wel dat er geen water hoeft worden gegeven. Een handje kunstmest is voldoende en dat regent er vanzelf wel in. Voor de vakantiegangers is het geen goed weer maar voordeel is wel dat u geen zorgen heeft dat u bieten last van de droogte krijgen. Sterker nog er is al een foto binnen gekomen van een potbiet die last heeft gekregen van te veel water.

Er zal hier en daar best wel wat onkruid zijn gegroeid bij de bieten. Nu het wat droger wordt is het wel beter om dat zo snel mogelijk te verwijderen want het pakt alleen maar voedingsstoffen en die kunnen maar beter voor de bieten zijn. Dus onkruid verwijderen en hou de vijanden van de biet in de gaten. Slakken, luizen, mollen die onder de bieten doorkruipen en kijk of er geen ongedierte aan u biet begint te knagen. Denk dan vooral aan muizen en ratten. Dus hebt u een kat of hond? Laat ze regelmatig bij u bieten lopen en misschien vangen ze wel. Heeft wel ergens last van probeer ze dan wel zo milieuvriendelijk te verwijderen. Want we willen natuurlijk geen last met de Partij van de Dieren.

De weersberichten zijn nu gelukkig wat beter en het wordt weer wat warmer dus kunnen de bieten weer een groeispurt maken. Zoals wel eens eerder gezegd met heel veel zon is een schaduw creëren over de bieten geen overbodige luxe. Met potbieten is dat natuurlijk wel makkelijker, die kun je misschien verplaatsen naar een schaduwplek. Maar op de volle grond is dat lastig en dat wordt er weer een beroep gedaan op de vindingrijkheid van de bietenteler.
We hebben nog een kleine 3 maanden tot de rooidag dus er kunnen nog heel veel kilo’s bij groeien.

Misschien is u rooiploeg al langs geweest en anders komen ze nog. Misschien kunt u daar ook nog wel een paar tips lospeuteren wat het zijn allemaal zeer ervaren personen.

Tot slot:
Nog 11 weken te gaan tot de rooidag,
doe u best en misschien staat u wel op het podium met een glimlach.