Nieuwsbrief juli 2023

Geacht bietenlid,

Hier weer een nieuwsbrief van de Dorstige Biet. Misschien is er al een rooiploeg bij u langs geweest om te kijken waar u biet staat. Zijn ze nog niet geweest? Dan kunt binnenkort een bezoek van de rooiploeg verwachten, maar dat kan ook nog in de maand augustus of begin september. Als er foto’s binnen komen van de rooiploegen zullen we die zo snel mogelijk op de website en FB zetten. Zo kunt u kijken hoe het er bij een ander uitziet.

Bij deze nog een keer een oproep aan de rooiploegen heeft u foto’s van de zomercontrole, stuur ze a.u.b. door naar Teddy Damen.

Het is tot nu toe een raar jaar voor de Dorstige Bietentelers. Na de warmte van juni nu wel wat koeler weer maar we hadden natuurlijk ook nog de zomerstorm Poly, die hier en daar toch wel wat schade heeft veroorzaakt ( zie bijgevoegde foto). Een tip voor degene die het nog niet hebben maar een stukje windgaas om de bieten heen zorgt ervoor dat de wind wat breekt, dus voor wat luwte.

Een aandachtspuntje blijft natuurlijk altijd de vijanden van de biet. Slakken, luizen, mollen ( die onder de bieten doorkruipen) en kijk of het ongedierte niet aan u biet begint te knagen. Denk dan vooral aan muizen en ratten. Dus hebt u een kat of hond? Laat ze regelmatig bij u bieten lopen en misschien vangen ze wel wat.

Er valt af en toe een beetje regen maar de hoeveelheden blijven beperkt en verschillend in ons teeltgebied dus blijf wel water geven wat het blijven natuurlijk Dorstige Bieten. En vergeet niet
regelmatig een handje kunstmest erbij te gooien.
We zitten nu bijna in de vakantietijd en de vaste lezers van de nieuwsbrief weten het al maar voor de nieuwe leden is het wel een aandachtspuntje. Misschien blijft u wel thuis en gaat u niet op vakantie, dan heeft u wel meer tijd en aandacht voor de bieten. Als u wel op vakantie gaat vraag dan aan iemand om u bietenperceel bij te houden. Want bieten hebben geen vakantie, die groeien 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

Tot slot:
Eerst te nat en te koud toen de warmte en droog, zomerstorm Poly en nu niet veel regen,
het zit de Dorstige Bietenteler tot nu toe flink tegen.