Geacht bietenlid,
Er komen hier en daar wat opmerkingen dat het bietenzaad niet zo goed kiemde dit jaar. En er is zelfs een lid bij wie er ook koolplantjes uitkwamen i.p.v. bieten. Nu zal dat wel een kwestie van toeval zijn maar het zal je maar gebeuren. Maar we krijgen het zaad ook aangeleverd en laten het inpakken dus hier kunnen we als bestuur niets aan doen.
Niets zo veranderlijker dan het weer luidt het spreekwoord en dat is ook dit jaar weer van toepassing. Na een koude en natte periode is het nu al een tijdje warm en af en toe zeer warm en het droogde , zoals een oud spreekwoord zegt; ‘een oudwijf in zessen’. Wel is er dinsdagavond regen gevallen maar de hoeveelheden zij erg verschillend. Sommige bietentelers zullen blij zijn andere zullen toch weer water moeten geven. En natuurlijk af en toe een beetje kunstmest erbij en de bieten groeien vanzelf.
Maar het is nu wel groeizamer weer nu we van de oostenwind af zijn en met wat vocht moet u de bieten nu zien groeien. Zorg nu wel dat de bieten niet te dicht bij elkaar staan. Als u ter plaatse heeft gezaaid is het wel tijd om de bieten flink uit te dunnen. Hoe meer ruimte een biet krijgt, hoe groter hij kan groeien. En we blijven het herhalen, zorg dat u bietenperceel vrij van onkruid blijft, want onkruid trekt ook voeding uit de bodem en dat kan u biet juist goed gebruiken. Ook een aandachtspuntje is natuurlijk de zon. Vooral met de potbieten kan de schaduw worden opgezocht. Een gratis tip die hier en daar al gebruikt wordt: een parasolletje boven u biet.
En houd u de bieten goed in de gaten want met warm en soms ook vochtig weer kunt u last krijgen van luizen en slakken etc. We denken natuurlijk aan het milieu, dus wilt u ze op een milieuvriendelijk manier bestrijden kijk dan eens op het internet er zijn genoeg milieuvriendelijke manieren om ze te bestrijden.
Op 13 juni is de eerste vergadering voor rooiploegenvergadering geweest en de rooiploegen hebben de definitieve verdeling ontvangen. Dus kunt u straks zo maar eens bezoek krijgen van uw rooiploeg om te kijken waar de bieten staan. Maar het kan ook best zijn dat de rooiploeg pas in juli, augustus of begin september bij u langskomt maar ze komen zeker. Let wel op de maat van de potten voor de potcompetitie, de pot mag niet groter zijn dat 60x60x60 cm (buitenmaats), op een verharde ondergrond staan en verplaatsbaar
zijn. Als de pot groter is wordt het als een gewone biet beoordeeld en doet deze niet mee voor de potcompetitie.
Mocht u niet thuis zijn met de zomercontrole dan zal de rooiploeg een briefje in de bus gooien dat ze zijn langs geweest.
Hebt u uw biet op een andere teeltlocatie staan dan het opgegeven huisadres of teelt u een potbiet en heeft dat nog niet doorgegeven bij de inschrijving? U kunt dat doorgeven aan de rooiploeg.
En tot slot:
Met dit weer is het met een koud drankje op het terras lekker genieten,
maar vergeet niet om ook meer aandacht te geven aan u Dorstige Bieten.