Nieuwsbrief mei 2023

Geacht bietenlid,

Hier een nieuwsbrief van De Dorstige Biet, wat later dan u gewend bent maar dat komt door de drukte bij de secretaris. De inschrijving is gesloten en de leden zijn ingevoerd. Het aantal leden, inclusief ereleden en sponsors, 408 en dat zijn 52 meer dan vorig jaar. Een spectaculaire stijging kunnen we dit wel noemen. En dat betekent dus dat we heel veel nieuwe leden hebben. We heten al onze nieuwe leden van harte welkom bij de club. Via een nieuwsbrief houden we jullie maandelijks op de hoogte. Hierin staat wat algemene informatie en we zullen jullie wat tips geven om een zo zwaar mogelijke voederbiet te telen maar ook bestaande leden kunnen ook voordeel halen uit de tips.

Bij deze willen we weer iedereen hartelijk bedanken die heeft geholpen met het verkopen van het bietenzaad.

Als eerste vragen we u? Hebt u uw biet op een andere locatie staan dan het opgegeven huisadres of teelt u een potbiet en heeft dat nog niet doorgegeven bij de inschrijving?
Wilt u dit dan doorgeven aan de secretaris per mail: adrie-marina@hetnet.nl Graag u naam en woonplaats erbij vermelden. Dit is wel belangrijk want we willen zorgen dat de administratie goed is voor de rooidag zodat er geen fouten zijn met wegen en de uitslag. Let wel op als u een potbiet heeft mag de pot niet groter zijn dan 60x60x60 cm (buitenmaats) verplaatsbaar wezen en op een harde ondergrond staan. Voor alle duidelijkheid: Je kan mee doen met een potbiet of een biet in de volle grond, helaas is beide niet toegestaan.

Waarschijnlijk heeft iedereen zijn bieten al gezaaid, of overgeplant naar buiten. Moet u nog zaaien? Doe dat dan zo spoedig mogelijk want anders wordt het wel wat laat. Over laat gesproken, we hebben een laat voorjaar met te koud weer en meestal te nat. Nu zijn de berichten van wat droger weer en schijnt het wat warmer te worden. Maar er is niets zo veranderlijker dan het weer dus we zullen het zien.

Dan weer wat tips en aandachtspuntjes, vooral voor de nieuwe leden maar ze zijn voor iedereen wat elk jaar gebeurt er weer wat: hou koeien, geiten, kippen, konijnen, schapen, cavia’s, mollen, muizen, slakken (en als u de biet in u tuin heeft staan) u robotgazonmaaier bij de bieten vandaan. Want voordat u het weet heeft u schade en dat kan u zomaar een aantal kilo’s kosten aan het einde van het seizoen. Wilt u iets doen tegen ongedierte? Doe het dan wel milieuvriendelijk want voor dat je het weet hebben we de Partij van de Dieren op ons dak.

En ook het onkruid is een vijand van de biet, ook onkruid vraagt voeding en dat kan toch maar beter voor de bieten blijven. En dun u bieten wat uit. Soms zien de rooiploegen nog bietenveldjes waar de bieten vechten om een plaatsje. Geef ze de ruimte, zeker 50 cm maar veel beter is 75 cm afstand tussen de bieten. Verder regelmatig een beetje kunstmest en natuurlijk water als het te droog wordt. U zult dan opkijken hoe snel u biet groeit.

Het bestuur gaat volgende week vergaderen en zal een verdeling voor de roeiploegen maken. Maar hier hebben we dus een luxeprobleem, we zullen kijken of we het met de huidige rooiploegen redden en we iets kunnen schuiven. Dus voor de rooiploegen: misschien worden jullie gebeld me teen vraag over jullie rayon waar je rooit.
Voor de rooiploegleden: de 1 e rooiploegenvergadering is op dinsdag 13 juni.

Na de rooiploegenvergadering zal bij u een van de rooiploegen langs komen voor de zomercontrole. Kijken of u een biet heeft gezaaid en waar hij staat. Ze kunnen langskomen eind juni of juli, augustus of begin september.

Tot slot: heel veel succes met het telen van de zwaarste biet, en dan nog de spreuk:
Het voorjaar is te koud en te nat,
mening Dorstige Biet teler zal denken: ‘wordt het nog wat’.