Nieuwsbrief juli / augustus 2019

Geacht bietenlid,

Hier weer een nieuwsbrief van de Dorstige Biet, door de drukte iets later dan u gewend bent en daarom combineren we het met de maand augustus.

Eindelijk regen na een hele warme periode. De bieten kunnen zo lekker bijkomen en zijn heerlijk opgefrist. Op lange termijn geven ze voorlopig geen extreme hitte aan dus kunnen de bieten doorgroeien met normale temperaturen. Voor de potbieten telers was het wat makkelijker de afgelopen weken, die konden hun biet verplaatsen naar de schaduw. Maar ook de telers van de bieten in de volle grond kunnen wat doen met de warmte. Een parasolletje boven de biet zorgt voor wat schaduw en zorg met de warmte voor voldoende water. Nu gaat het dus weer makkelijker, even een handje kunstmest voor een bui uit en de natuur doet de rest.

Misschien is er al een rooiploeg bij u langs geweest om te kijken waar u biet staat. Zijn ze nog niet geweest? Dan kunt zeer binnenkort een bezoek van de rooiploeg verwachten. Dat kan ook nog in de maand augustus of begin september.

Als er foto’s binnen komen van de rooiploegen zullen we die zo snel mogelijk op de website zetten. Zo kunt u kijken hoe het er bij een ander uitziet.

Een aandachtspuntje is natuurlijk altijd de vijanden van de biet. Slakken, luizen, mollen die onder de bieten doorkruipen en kijk of het ongedierte niet aan u biet begint te knagen. Denk dan vooral aan muizen en ratten. Dus heeft u een kat of hond? Laat ze regelmatig bij u bieten lopen en misschien vangen ze wel wat.

Misschien bent u wel op vakantie of gaat u binnenkort. Hebt u wel aan iemand gevraagd om u biet te verzorgen? Want aan de honden en katten wordt gedacht tijdens de vakantie maar de bieten worden wel eens vergeten. Bieten hebben namelijk geen vakantie en als het goed is groeien die door 7 dagen in de week. Dus tot slot de spreuk voor vooral de mannelijke telers:
Met het mooie weer kun je wel met een koud biertje van de schaars geklede dames genieten, maar vergeet ook niet om aandacht en water te geven aan u bieten.