Nieuwsbrief juni 2019

Geacht bietenlid,

Het definitieve ledental van de Dorstige Biet is nu 319 leden, een flinke stijging t.o.v. vorig jaar. Heeft u uw biet op een andere teeltlocatie staan dan het opgegeven huisadres of teelt u een potbiet en heeft dat nog niet doorgegeven bij de inschrijving? U kunt dat doorgeven aan de rooiploeg. De rooiploegenvergadering is geweest en de rooiploegen weten bij welke leden ze moeten rooien.

U kunt dus in de komende maanden een bezoek van de rooiploeg verwachten voor de zomercontrole, ze komen dan kijken waar de bieten staan. Dat kan in de maanden juni, juli, augustus of begin september zijn. Let wel op, er wordt dit jaar weer serieus naar de potbieten gekeken. De pot mag niet groter zijn dat 60x60x60 cm (buitenmaats). Op een verharde ondergrond staan en verplaatsbaar zijn. Als de pot groter is wordt het als een gewone biet beoordeeld en doet deze niet mee voor de potcompetitie.

De uitslag van de Rabobank clubkascampagne is bekend en we hebben € 244.33 gekregen. Iedereen bedankt voor het stemmen op de Dorstige Biet.
We zijn in de maand juni en de bieten groeien hier en daar al best maar ze hebben hier en daar een hoop water gekregen. Het is wel de Dorstige Biet maar zoveel water als afgelopen week is eigenlijk weer teveel van het goede. Maar als u voor de regen een beetje kunstmest erbij heeft gegooid moet u het resultaat kunnen zien. Maar door de regen spoelen ook weer veel meststoffen uit dus blijf bemesten voor een zo goed mogelijk resultaat. Zorg nu ook dat de bieten niet te dicht bij elkaar staan. Als u ter plaatse heeft gezaaid is het wel tijd om de bieten flink uit te dunnen. Hoe meer
ruimte een biet krijgt, hoe groter hij kan groeien. En we blijven het herhalen, zorg dat uw bietenperceel vrij van onkruid blijft, want onkruid trekt ook voeding uit de bodem en dat kan u biet juist goed gebruiken. Ook een aandachtspuntje is natuurlijk de zon, als het erg warm wordt dat vinden de bieten niet zo lekker. Vooral met de potbieten kan de schaduw worden opgezocht. Een gratis tip die hier en daar al gebruikt wordt: een parasolletje boven u biet.

Met warm en soms ook vochtig weer kunt u last krijgen van luizen en slakken etc. wilt u ze op een milieuvriendelijk manier bestrijden kijk dan eens op:
https://www.huisentuinmagazine.nl/10-tips-om-bladluizen-te-bestrijden-in-uw-planten/
of https://www.huisentuinmagazine.nl/slakken-bestrijden/

Tot slot: Het is nu wel nat genoeg voor de Dorstige Bieten, maar let wel op als het weer warmer en droger wordt moet u wel weer water gieten.