Nieuwsbrief mei 2019

Geacht bietenlid,

Hier de 2e nieuwsbrief van de De Dorstige Biet in 2019. De inschrijving is gestopt en de leden zijn ingevoerd. Het aantal leden is nu 315 een stijging van 30 leden t.o.v. van vorig jaar. Hier zijn we als bestuur natuurlijk heel blij mee. De Dorstige Biet bestaat nu 45 jaar en is financieel gezond en zit weer in de lift.

Alle nieuwe leden natuurlijk van harte welkom bij de club. We zullen u wat tips geven om een zo zwaar mogelijke voederbiet te telen en ook bestaande leden kunnen ook weer voordeel halen uit de tips.

Als eerste vragen we u? Hebt u uw biet op een andere teeltlocatie staan dan het opgegeven huisadres of teelt u een potbiet en heeft dat nog niet doorgegeven bij de inschrijving?

Wilt u dit dan doorgeven aan de secretaris per mail: adrie-marina@hetnet.nl

We hopen dat u hebt gestemd op de Dorstige Biet bij de Rabobank de Clubkas Campagne. Zodra we weten hoeveel geld het heeft opgebracht vermelden we dat op FB en in de nieuwsbrief.

Dit jaar zal NH nieuws aandacht aan de Dorstige Biet besteden i.v.m. het 45 jarig bestaan. Er zijn al 2 filmpjes gemaakt en die staan op de website. Ook de volgende filmpjes worden geplaatst op de site en FB

We zijn in de maand mei en iedereen heeft zijn bieten natuurlijk gezaaid, of al buiten staan. Moet u nog zaaien? Doe dat dan zo spoedig mogelijk want anders wordt het wel wat laat. Het is nog niet echt warm voorjaarsweer in deze maand mei en ook de nachten waren nog vrij koud maar het wordt iets beter. Nu hoeft het voor de bieten niet echt super warm te worden want daar houden ze niet echt van maar rond de 20 graden is mooi en dat komt ook wel weer. Zoals alle jaren vermelden we het nu ook weer: denk om het onkruid want dat pakt ook de voeding van uw bieten. Verder moet u natuurlijk om het vochtgehalte denken bij droge dagen want het is niet voor niets de Dorstige Biet.

Nog een aandachtspuntje: hou geiten, kippen, konijnen, schapen, cavia’s, mollen, muizen, slakken (en als u de biet in u tuin heeft staan) u robotgazonmaaier bij de bieten vandaan. Want voor dat u het weet heeft u schade en dat kan u zomaar een aantal kilo’s kosten aan het einde van het seizoen. Wilt u iets doen tegen ongedierte? Doe het dan wel mileuvriendelijk want voor dat je het weet hebben we de Partij van de Dieren op ons dak.

Op 21 mei is de 1e rooiploegenvergadering en worden de wijken voor de rooiploegen verdeeld. Vanaf begin juni kunt u dan de rooiploeg verwachten voor de zomercontrole om te kijken waar u bieten staan. Dit kan ook in juli, augustus of begin september zijn. Net wanneer de rooiploeg tijd heeft om langs te komen.

Tot slot: veel succes met de teelt, en dan nog de spreuk:

Wilt u een een persoonlijk record nastreven,
Dan moet u vanaf nu weer alle aandacht aan uw biet gaan geven