Nieuwsbrief juni 2018

Geacht bietenlid,

Het definitieve ledental van de Dorstige Biet is nu 285 leden, een stijging t.o.v. vorig jaar. Heeft u uw biet op een andere teeltlocatie staan dan het opgegeven huisadres of teelt u een potbiet en heeft dat nog niet doorgegeven bij de inschrijving? U kunt dat doorgeven aan de rooiploeg.

De rooiploegenvergadering is geweest en de rooiploegen weten bij welke leden ze moeten rooien. U kunt dus in de komende maanden een bezoek van de rooiploeg verwachten voor de zomercontrole, ze komen dan kijken waar de bieten staan. Dat kan in de maanden juni, juli, augustus of begin september zijn.

Let wel op, er wordt dit jaar serieus naar de potbieten gekeken. De pot mag niet groter zijn dat 60x60x60 cm (buitenmaats). Op een verharde ondergrond staan en verplaatsbaar zijn. Als de pot groter is wordt het als een gewone biet beoordeeld en doet deze niet mee voor de potcompetitie.

Er werd tijdens de rooiploegenvergadering gevraagd of we al iets van de Rabobank hadden gehoord over de clubkascampagne. Nog niet maar op 27 juni wordt bekend gemaakt wat de uitslag is. We zullen u informeren in de nieuwsbrief van juli.

We zijn dus nu in de maand juni en de bieten groeien hier en daar al best maar ze hebben al een zware maand achter de rug door het droge en warme weer. Hier en daar kwam er wel regen van boven maar er zijn ook plaatsen waar het bijna niet heeft geregend. Blijf dus om het vochtgehalte denken bij droogte want het is niet voor niets de Dorstige Biet. Een beetje kunstmest erbij voor het water geven en het groeit vanzelf. Zorg ook dat uw perceel vrij van onkruid blijft want onkruid trekt ook voeding uit de bodem en dat kan uw biet juist goed gebruiken. Ook een aandachtspuntje is natuurlijk de zon, als het erg warm wordt dan vindt uw biet dat niet lekker. Vooral met de potbieten kan de schaduw worden opgezocht. Een gratis tip: een parasolletje boven uw biet.

Met warm en soms ook vochtig weer kunt u last krijgen van luizen en slakken etc. wilt u ze op een milieuvriendelijk manier bestrijden kijk dan eens op: http://www.huisentuinmagazine.nl/slakken-bestrijden

Tot slot: Is er bij u al een klein bietje te zien? Dan groeit hij zeker tot een kilo of 10.

Maar als u hem extra lekker verwent, worden de kilo’s ongekend.