Nieuwsbrief mei 2022

Geacht bietenlid,

Hier weer een nieuwsbrief van De Dorstige Biet, wat later dan u gewend bent maar dat komt door de drukte bij de secretaris. De inschrijving is gesloten en de leden zijn ingevoerd. Het aantal leden, inclusief ereleden en sponsors, is nu 355, en dat is er 1 minder dan vorig jaar. We heten al onze nieuwe van harte welkom bij de club. We zullen jullie wat tips geven om een zo zwaar mogelijke voederbiet te telen en ook bestaande leden kunnen ook weer voordeel halen uit de tips.

Bij deze willen we weer iedereen bedanken die heeft geholpen met het verkopen van het bietenzaad.

Als eerste vragen we u? Hebt u uw biet op een andere locatie staan dan het opgegeven huisadres of teelt u een potbiet en heeft dat nog niet doorgegeven bij de inschrijving?
Wilt u dit dan doorgeven aan de secretaris per mail: adrie-marina@hetnet.nl Graag u naam en woonplaats erbij vermelden. Dit is wel belangrijk want we willen zorgen dat de administratie goed is voor de rooidag zodat er geen fouten zijn met wegen en de uitslag. Let wel op als u een potbiet heeft mag de pot niet groter zijn dan 60x60x60 cm (buitenmaats) verplaatsbaar wezen en op een harde ondergrond staan.

Waarschijnlijk heeft iedereen zijn bieten al gezaaid, of al buiten staan. Moet u nog zaaien? Doe dat dan zo spoedig mogelijk want anders wordt het wel wat laat. Wat een verschil met het weer ten opzichte van vorig jaar. Toen koud en te nat nu droog en warm. Maar er valt vandaag eindelijk weer wat regen en dat is een zegen voor de natuur. De bieten groeien hier en daar al goed door en er is dus al een voorsprong bij vorig jaar en misschien lijdt dat wel toot een record biet maar er is nog een lange weg te gaan. Maar zoals het spreekwoord luidt: de eerste klap is een daalder waard.

Dan weer wat tips en aandachtspuntjes, vooral voor de nieuwe leden maar ze zijn voor iedereen wat elk jaar gebeurt er weer wat: hou koeien, geiten, kippen, konijnen, schapen, cavia’s, mollen, muizen, slakken (en als u de biet in u tuin heeft staan) u robotgazonmaaier bij de bieten vandaan. Want voordat u het weet heeft u schade en dat kan u zomaar een aantal kilo’s kosten aan het einde van het seizoen. Wilt u iets doen tegen ongedierte? Doe het dan wel milieuvriendelijk want voor dat je het weet hebben we de Partij van de Dieren op ons dak.

En ook het onkruid is een vijand van de biet, ook onkruid vraagt voeding en dat kan toch maar beter voor de bieten blijven. En dun u bieten wat uit. Soms zien de rooiploegen nog bietenveldjes waar de bieten vechten om een plaatsje.
Geef ze de ruimte, zeker 50 cm maar veel beter is 75 cm afstand tussen de bieten. Verder regelmatig een beetje kunstmest en natuurlijk water als het te droog wordt. U zult dan opkijken hoe snel u biet groeit.

Het bestuur heeft van de week vergaderd en de verdeling voor de roeiploegen gemaakt. Voor de rooiploegleden: de rooiploegenvergadering is op wo 22 juni. Wat later dan jullie gewend zijn maar het kon niet eerder op onze vaste locatie. Na de rooiploegenvergadering zal bij u een van de rooiploegen langs komen voor de zomercontrole. Kijken of u een biet heeft gezaaid en waar hij staat. Ze kunnen langskomen eind juni of juli, augustus of begin september.

Tot slot: heel veel succes met het telen van de zwaarste biet, en dan nog de spreuk:

Niet te warm en af een toe een beetje regen,
is voor de bieten een zegen.