Nieuwsbrief februari 2022

Geacht bietenlid,

Het seizoen is geopend met de drive thru op 30 januari en dat was weer een succes. De eerste doos bietenzaad werd geopend door aftredend bestuurslid Lisanne Dekker. We komen later nog even terug op het afscheid van Lisanne. We hebben een nieuw bestuurslid gevonden maar die gaat eerst een vergadering bijwonen om te kijken of het wat voor hem is. Dan zullen we ook de naam bekend maken. Er staat een verslagje van de drive thru op de website met foto’s en een filmpje op de website: de dorstigebiet.nl. Zeker de moeite waard om even naar te kijken.

Misschien denkt u we krijgen alweer vroeg een nieuwsbrief maar vorige week met de drive thru kwamen er vragen hoe je het met het opkweken van de biet in een potje moet doen. Natuurlijk willen we dat al onze leden grote en zware bieten gaan telen dus bij deze een paar tips. En vooral nieuwe leden kunnen hun voordeel hiermee doen.

Als u de bieten buiten ter plaatse gaat zaaien kunt u de instructies achter op het zakje volgen. Wilt u voor zaaien in potten moet u wel met een paar dingen rekening houden. Vul de pot met ¾ potgrond, of mengen met wat zaai of stekgrond. Plant een paar zaadjes 1 a 2 cm diep, bevochtigen en klaar. Nu kunt u ook een stukje plastic over de pot heen trekken zodat de luchtvochtigheid hoog blijft en het zaad eerder gaat kiemen. Hou wel in de gaten dat de grond vochtig blijft en niet te droog, maar zeker niet te nat. Bieten zijn in het begin erg gevoelig voor droogte en nattigheid. Zet de potten lekker warm tot dat de plantjes bovenkomen. Het kan zeker wel een week duren voordat ze boven komen. En dan moet u goed opletten, zodra ze boven komen moeten de potten naar een koelere plek maar wel met zoveel mogelijk licht komen te staan zodat ze rustige verder kunnen groeien.
Als ze beginnen te groeien kunt u de pot ook verder aanvullen met potgrond zodat het plantje lekker stevig blijft staan. Ook nu telt weer niet te droog en niet te nat. Als het goed is groeien er meerdere plantjes en kunt u al een selectie maken zodat er uiteindelijk 1 plant in een pot blijft staan. Wordt de plant te groot kunt u hem altijd nog een keer overplanten naar een grotere pot maar u kunt beter gelijk in een knappe pot beginnen zodat u hem later naar buiten kan overplanten. Als u in april/mei naar buiten gaat overplanten kijk dan goed naar het weersbericht. Want het moet niet te koud zijn, want dan kunt u beter nog even wachten. En kijk goed of de plant goed is geworteld zodat u hem geheel uit de pot kunt halen en zo kunt overplanten.

Dit waren de tips voor het opkweken en hopelijk zit er wat voor u bij. Heeft u zich nog niet ingeschreven? Het kan tot 1 mei, kijk op de website voor onze verkoopadressen. Er hebben alweer heel wat nieuwe leden aangemeld maar misschien weet u nog wel iemand die lid wil worden van onze mooie club. Een leuke hobby voor weinig geld die je thuis kunt uitoefenen en vooral een mooie bezigheid in deze coronatijd.

Tot slot: De eerste klap is een daalder waard,
dus zorg dat het opkweken wel goed gaat.