Nieuwsbrief juni 2024

Geacht bietenlid,

Niets is zo veranderlijker dan het weer luidt het spreekwoord en dat is ook dit jaar weer van toepassing. Vorig jaar was het heel warm en gortdroog deze tijd en nu; nat, nat nat. En natuurlijk te koel voor de tijd van het jaar. Voordeel voor de Dorstige bietentelers is natuurlijk wel dat u geen water hoeft te geven, af en toe een beetje kunstmest erbij en de bieten groeien vanzelf. De bieten groeien hier en daar al goed want een biet heeft een hekel aan heel warm weer en nu met het iets te koele weer voelen ze zich toch beter thuis, al mag er wel een paar graadjes bij.
Er is hier en daar in het teeltgebied flink wat water gevallen en ook onweersbuien met hagel hebben hier en daar flink wat schade veroorzaakt bij menig bietenlid. Maar we zijn pas half juni en er is nog een lange weg te gaan maar een achterstand haal je niet zomaar weer in. Sterkte en succes voor de leden met water en hagelschade. Lees meer

Nieuwsbrief mei 2024

Geacht bietenlid,

Hier de eerste nieuwsbrief van De Dorstige Biet, die dit jaar maar liefst 50 jaar bestaat. Hierin staat wat algemene informatie en we zullen jullie wat tips geven om een zo zwaar mogelijke voederbiet te telen. Een service aan onze nieuwe leden maar ook bestaande leden kunnen voordeel halen uit de tips.
De inschrijving is gesloten en de leden zijn ingevoerd. Het aantal leden, inclusief ereleden, donateurs en sponsors, is maar liefst 514 en dat zijn er 103 meer dan vorig jaar. Een spectaculaire stijging kunnen we dit wel noemen. Of het nu komt door de media-aandacht die we vaak krijgen of komt het door de mooie muts die we dit jaar geven i.v.m. het 50-jarig bestaan? We weten het niet maar één ding is zeker: de Dorstige Biet is ook in haar 50 e jaar nog steeds een unieke club die toch een bepaalde aantrekkingskracht heeft. En die door heel veel vrijwilligers wordt gedragen.

Bij deze willen we weer iedereen hartelijk bedanken die heeft geholpen met het verkopen van het bietenzaad. Lees meer

Nieuwsbrief oktober 2023

Geacht bietenlid,

We hebben nog 3 weken tot de rooidag dus kunnen er nog een aantal kilo’s bijgroeien. Na een lange droge en warme periode in september viel er in een week veel water zodat het wel weer nat genoeg was. Maar de temperatuur is nog goed en we hebben nog geen koude nachten gehad en wel hoge dagtemperaturen, dus het is nog groeizaam weer. Hier en daar begint het blad al wat bruin te worden, maar als u ze nog goed groen heeft staan kan er nog wat gewicht bijgroeien. Het gaat tenslotte om de zwaarste biet en niet om de grootste.

Op zondag 29 oktober wordt uw biet gerooid. Lees meer

Nieuwsbrief september 2023

Geacht bietenlid,

Als het goed is er een rooiploeg bij u langs geweest voor de zomercontrole, er zijn al rooiploegen die hun rooischema hebben gestuurd naar de secretaris. Voor de rooiploegen die
dit nog moeten inleveren, graag voor 10 september. Als alles verwerkt is kunnen we de labels etc. op tijd klaarmaken voor de rooidag.

We sturen de nieuwsbrief van september al snel want we willen u er weer op attenderen dat we ook dit jaar weer mee doen met de; Rabo Clubsupport. U kunt, als u lid bent van de Rabobank Alkmaar eo., weer stemmen op de Dorstige Biet. Stemmen kan vanaf 4 t/m 26 september. Vraag ook eens aan andere familieleden of vrienden of ze ook niet op de Dorstige Biet willen stemmen. Bent u nog geen lid van de Rabobank ? Dit kan u heel makkelijk worden, kijk op de website of op de app van de Rabobank, wordt lid en stem op de Dorstige Biet. We hopen dat er veel leden gaan stemmen op de Dorstige Biet, zo kunnen we het lidmaatschap hetzelfde houden en hopelijk wat extra’s sparen voor volgend jaar want dan bestaat de Dorstige Biet 50 jaar.
Dus breng een stem uit op de Dorstige Biet. Lees meer

Nieuwsbrief augustus 2023

Geacht bietenlid,

Hier de nieuwsbrief van augustus met natuurlijk weer een paar tips. Het is wel weer een heel bijzonder jaar voor de Dorstige Bietentelers. Na de droge juni, de zomerstorm in juli en nu dan, een tot nu toe, een natte augustus. Voordeel is wel dat er geen water hoeft worden gegeven. Een handje kunstmest is voldoende en dat regent er vanzelf wel in. Voor de vakantiegangers is het geen goed weer maar voordeel is wel dat u geen zorgen heeft dat u bieten last van de droogte krijgen. Sterker nog er is al een foto binnen gekomen van een potbiet die last heeft gekregen van te veel water. Lees meer

Nieuwsbrief juli 2023

Geacht bietenlid,

Hier weer een nieuwsbrief van de Dorstige Biet. Misschien is er al een rooiploeg bij u langs geweest om te kijken waar u biet staat. Zijn ze nog niet geweest? Dan kunt binnenkort een bezoek van de rooiploeg verwachten, maar dat kan ook nog in de maand augustus of begin september. Als er foto’s binnen komen van de rooiploegen zullen we die zo snel mogelijk op de website en FB zetten. Zo kunt u kijken hoe het er bij een ander uitziet. Lees meer

Nieuwsbrief juni 2023

Geacht bietenlid,

Er komen hier en daar wat opmerkingen dat het bietenzaad niet zo goed kiemde dit jaar. En er is zelfs een lid bij wie er ook koolplantjes uitkwamen i.p.v. bieten. Nu zal dat wel een kwestie van toeval zijn maar het zal je maar gebeuren. Maar we krijgen het zaad ook aangeleverd en laten het inpakken dus hier kunnen we als bestuur niets aan doen.

Niets zo veranderlijker dan het weer luidt het spreekwoord en dat is ook dit jaar weer van toepassing. Na een koude en  natte periode is het nu al een tijdje warm en af en toe zeer warm en het droogde , zoals een oud spreekwoord zegt; ‘een oudwijf in zessen’. Wel is er dinsdagavond regen gevallen maar de hoeveelheden zij erg verschillend. Sommige bietentelers zullen blij zijn andere zullen toch weer water moeten geven. En natuurlijk af en toe een beetje kunstmest erbij en de bieten groeien vanzelf.

Lees meer

Nieuwsbrief mei 2023

Geacht bietenlid,

Hier een nieuwsbrief van De Dorstige Biet, wat later dan u gewend bent maar dat komt door de drukte bij de secretaris. De inschrijving is gesloten en de leden zijn ingevoerd. Het aantal leden, inclusief ereleden en sponsors, 408 en dat zijn 52 meer dan vorig jaar. Een spectaculaire stijging kunnen we dit wel noemen. En dat betekent dus dat we heel veel nieuwe leden hebben. We heten al onze nieuwe leden van harte welkom bij de club. Via een nieuwsbrief houden we jullie maandelijks op de hoogte. Hierin staat wat algemene informatie en we zullen jullie wat tips geven om een zo zwaar mogelijke voederbiet te telen maar ook bestaande leden kunnen ook voordeel halen uit de tips.

Bij deze willen we weer iedereen hartelijk bedanken die heeft geholpen met het verkopen van het bietenzaad.

Lees meer

Nieuwsbrief april 2023

Geacht bietenlid,

Heeft u zich nog niet ingeschreven als lid van de Dorstige Biet in 2023? Bij deze de herinnering dat u tot 1 mei kan inschrijven en zaad halen bij een van de bestuursleden of verkooppunten. (zie de website)

In de nieuwsbrief van mei zullen we het aantal leden bekend maken.
Lees meer

Nieuwsbrief oktober 2022

Geacht bietenlid,

Hier weer een nieuwsbrief van de Dorstige Biet. We hebben nog 3 weken tot de rooidag dus kunnen er nog een aantal kilo’s bijgroeien. De laatste loodjes zijn de zwaarste luid hetspreekwoord. Aan water geen gebrek meer, het is nu eigenlijk wel nat genoeg. Na een droge september viel er in een week veel water zodat het wel weer nat genoeg is. Maar de temperatuur is nog goed en we hebben nog geen echte koude nachten gehad dus het is nog groeizaam weer. Hier en daar begint het blad al wat bruin te worden, maar als u ze nog goed groen heeft staan kan er nog wat gewicht bijgroeien. Het gaat tenslotte om de zwaarste biet en niet om de grootste.

Op zondag 30 oktober wordt uw biet gerooid. Lees meer